top of page

Hoe goede communicatie kan zorgen voor echt effectief Performance Management

Communicatie zit in alles wat we doen. Hoe we met elkaar samenwerken, hoe we ideeën met elkaar delen en hoe we problemen oplossen. Goede communicatie met medewerkers die zorgt voor verbinding en hen in staat stelt bij te dragen aan uw missie, kan het verschil maken tussen een middelmatige organisatie en een onweerstaanbare organisatie.Zo is het ook mogelijk om door middel van goede communicatie de ontwikkeling en talenten van uw medewerkers te verbeteren. Performance management en communicatie

Iedere organisatie heeft als doel om klanten te winnen. Hoe beter we in staat zijn om dit te doen, hoe groter het aantal klanten zal zijn en hoe succesvoller de organisatie is. Dit is tevens de basis van Performance Management. Bij verreweg de meeste organisaties gaat Performance Management over doelstellingen, beoordelingen, processen etc. Hoewel dit in het verleden wellicht effectief was, is dat -anno 2018- niet meer van deze tijd. Een van de belangrijkste uitdagingen als het gaat om effectief performance management is het creëren van een cultuur waarbij openheid en vertrouwen centraal staan en manager en medewerker continu met elkaar in gesprek zijn over ontwikkeling, talent en ambities. Vanuit een relationeel perspectief tussen de manager en de medewerker zijn hier enkele aandachtspunten voor u om rekening mee te houden: 1. Creëer een sfeer van openheid en eerlijkheid.

Om een omgeving te creëren waarin uw medewerkers zich veilig voelen, moet u bewust zijn van uw vertrekpunt. Waar staat u als het gaat om het vertrouwen van uw medewerkers? Wat zijn mogelijke zorgen, barrières en behoeftes? Wat leeft er onder uw medewerkers? Wellicht heeft u onlangs een medewerkersbetrokkenheidonderzoek uitgevoerd dat u deze inzichten kan geven. Een omgeving waarbij openheid en eerlijkheid centraal staan, biedt uw medewerkers de mogelijkheid om ideeën, vragen en gedachten te delen. Het geeft u de mogelijkheid om feedback te geven en ondersteuning te bieden aan uw medewerkers. Uit onderzoek blijkt zelfs dat medewerkers productiever zijn als zij zich verbonden voelen met het management en de strategie van de organisatie - iets dat alleen maar bereikt kan worden door goede, open communicatie.

2. Vergeet niet dat communicatie tweerichtingsverkeer is.

Communicatie betekent niet dat je met een megafoon een bericht naar je medewerkers verstuurt en ervan uitgaat dat zij hun gedrag veranderen. Om het vertrouwen van uw medewerkers te krijgen, moet ook u open staan voor feedback van uw medewerkers. Communicatie is tweerichtingsverkeer. Het is daarom belangrijk dat u uw medewerkers uitnodigt om u feedback te geven en daar ook de kanalen en mogelijkheden voor biedt. Een 360-feedbacktool waarin u input van uw medewerkers vraagt over de competenties die zij van hun manager verwachten kan hierbij een handig instrument zijn. Dit vraagt overigens van veel managers andere technieken dan simpelweg het afvinken van een lijstje met KPI's. Een oprecht en open gesprek waarin onderling feedback wordt gegeven, kan als bedreigend worden gezien. Een training waarin de manager handvatten krijgt voor het voeren van een goed gesprek is hierbij essentieel. Vervolgens is het belangrijk om met de medewerker in gesprek te komen en dat ook te blijven gedurende het jaar. Regelmatig checken hoe het staat met de ontwikkeling van uw medewerkers is hierbij de sleutel. 3. Empower uw medewerkers

Niets motiveert een medewerker meer dan een persoonlijk doel dat ze graag willen bereiken. Ga met uw medewerkers in gesprek over hun carrièredoelen, -ambities en ontwikkelingsmogelijkheden. Doe dit niet 1x per jaar maar blijf hierover in gesprek gedurende het jaar. Check regelmatig hoe het gaat en of ze meer ondersteuning nodig hebben. Ondersteuning kan plaatsvinden in allerlei vormen zoals coachingsgesprekken tussen de manager en medewerkers, peer-to-peer feedback sessies of mentoring.

4. Maak jezelf beschikbaar.

Geen van deze stappen zullen effectief zijn als u geen tijd vrij maakt voor uw medewerkers. Voor een continue dialoog tussen u en uw medewerker zult u geregeld met elkaar in gesprek moeten zijn. Hier ligt ook gelijk de belangrijkste uitdaging voor veel managers.

Kijk ook naar deze casus en hoe wij dat samen met een klant aangepakt hebben

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page